Thursday, August 16, 2007

Keluarga Solat

Cerita ini saya dapati selepas saya menghadiri sebuah usrah umum baru2 ini. Ustazah menceritakan kisah ini selepas melihat sesuatu yang menakjubkan ia semasa menziarahi rumah sahabatnya yang mana pasangan suami isteri tersebut adalah seorang guru biasa.

Beliau tiba di rumah sahabatnya ini sekitar tengah hari tapi belum Zohor. Kedua2 suami isteri ini masih di sekolah. Walaubagaimanapun beberapa orang dari 8 orang anak mereka ( kesemuanya lelaki yang paling tua dalam tingkatan satu, yang paling muda masih bayi ) baru pulang dari sekolah.

Waktu zohor masuk. abang yang tua mengajak semua adik2nya yang baru pulang untuk solat berjemaah dengan dia sendiri sebagai Imam. Sewaktu dalam rakaat kedua, salah seorang adiknya yang berumur lingkungan 8 tahun pulang. Tanpa bertangguh tatkala melihat jemaah yang sedang solat, dia mengambil wudhu' dan solat bersama jemaah. Dia ikut ruku' apabila imam ruku', dia ikut sujud apabila imam sujud. Dan selesai imam memberi salam, dia bangun menyelesaikan satu rakaat solatnya yang tertinggal. Subhanallah, adik yang berumur 8 tahun ini sudah pandai masbuk!

Ustazah yang melihat terkejut dan kami yang mendengar mengucap memuji ALLAH. Bayangkan betapa taatnya anak2 yang masih kecil ini menunaikan perintah ALLAH tanpa pengawasan kedua orang tua mereka atau mana2 orang dewasa dan tanpa disuruh- disuruh.

Ceritanya tak berakhir di situ. Ustazah bermalam di rumah sahabatnya itu. Apabila subuh, ustazah menyangka dialah yang paling awal bangun kerana dia bangun selesai sahaja azan subuh berkumandang kalau saya tak lupa. Takjubnya dia apabila ke bilik air dilihatnya anak -anak kecil semuanya sedang sibuk berwudhu'. Bayangkan 7 orang budak lelaki dengan yang paling tua berumur 13 thn dan yang ke tujuh entah berapa tahun sibuk mengambil wudhu' di bilik air di waktu subuh paling awal.

Si ayah menunggu anak - anaknya di tikar sembahyang dengan sabar sambil berzikir. Mereka solat jemaah sekeluarga ( termasuk ustazah ). Sewaktu hendak mula solat, si ibu meletakkan anak bongsu nya yang masih bayi ( yang sedang jaga ) di sisinya. Ajaibnya anak ini tidak menangis mengganggu jemaah sepanjang mereka solat.

Dan sekali lagi cerita tak berakhir di situ. Ustazah tersebut ingatkan hendak sambung tidur kerana penat travel semalamnya tak surut lagi. Alangkah terkejutnya dia apabila hendak melipat sejadah, si ayah berpusing menghadap jemaah sambil berkata, "anak - anak, hari ni ayah nak beri kuliah mengenai solat dan puasa." Dan 8 orang anak termasuk si ibu dengan tekun mendengar kuliah subuh yang disampaikan.

Subhanallah, bila ditanya kepada si ibu mengapa didikan sedemikian diberi kepada anak – anaknya, dia menjawab bahawa itu persediaan dia dan suaminya sebelum mati. Mereka berharap agar anak -anak lelakinya yang 8 orang itu dapat membacakan sekurang2nya Al-Fatehah untuk mereka jika ditakdirkan mereka pergi dulu. Lagipun anak2 mereka semuanya lelaki, akan memimpin, pasangan suami isteri ini tak sanggup melihat anak2 mereka terabai tanpa pedoman.

Cuba kita tanya diri kita sendiri, berapa ramai keluarga Islam hari ini yang dapat mengamalkan solat jemaah dalam keluarga, berapa ramai anak2 Islam berumur 8 tahun yang pandai solat masbuk, berapa ramai anak2 berumur 13 thn yang pandai mengimami solat memimpin adik -adik mereka, berapa ramai ibubapa yang berjaya mendidik anak2 mereka sedemikian rupa yang taat melaksanakan perintah ALLAH tanpa suruhan dan pengawasan mereka yang lebih dewasa? Subhanallah, Alhamdulillah.
Moga apa yang saya sampaikan ini menjadi pedoman dan i'tibar buat kita semua. Wassalam.
Khairil

No comments: