RESEPI BUBUR ASYURA PASTI KUALA PAKA
PASTI At Tajdid Kuala Paka telah mengadakan majlis Kacau Bubur Asyura pada 17 Feb 2007 manakala PASTI An Nurin qaryah Pinang Merah pada 19 Feb 2007.
Berikut ialah resepi Bubur Asyura PASTI Kuala Paka
( Untuk 1 kawah )
Bahan asas
5 kg beras
4 kg kacang hijau
1 kg kacang merah
1 kg jagung segar
5 kg ubi keledek
4 kg daging atau 4 ekor ayam atau 10 kg ikan
5 kg beras
4 kg kacang hijau
1 kg kacang merah
1 kg jagung segar
5 kg ubi keledek
4 kg daging atau 4 ekor ayam atau 10 kg ikan
Bahan rempah
1 kg rempah bubur asyura
0.5 kg kerisik
2 kg bawang merah
4 labu bawang putih
0.5 kg halia
1 in lengkuas
20 btg serai
3 sudu halba
0.5 kg bawang goring
10 kpg besar manisan kelapa
3 kg gula
4 genggam garam kasar
4 kg santan pekat
Rendam kacang hijau dan kacang merah semalaman
Masak beras hingga masak hancur (pecah beras) .
Masukkan kacang hijau dan kacang merah serta jagung dan ubi.
Masak sehingga semuanya empuk.
Masukkan daging atau ayam atau ikan
Masak lagi sehingga daging atau ayam atai ikan masak.
Masukkan semua rempah asyura dan lain-lain bahan di atas .
Masak hingga sebati
Masukkan manisan kelapa dan gula .
Masukkan santan dan garam
Masak dan kacau hingga pekat
Masa yang diperlukan untuk masak bubur asyura lebih kurang 7 jam
1 kg rempah bubur asyura
0.5 kg kerisik
2 kg bawang merah
4 labu bawang putih
0.5 kg halia
1 in lengkuas
20 btg serai
3 sudu halba
0.5 kg bawang goring
10 kpg besar manisan kelapa
3 kg gula
4 genggam garam kasar
4 kg santan pekat
Rendam kacang hijau dan kacang merah semalaman
Masak beras hingga masak hancur (pecah beras) .
Masukkan kacang hijau dan kacang merah serta jagung dan ubi.
Masak sehingga semuanya empuk.
Masukkan daging atau ayam atau ikan
Masak lagi sehingga daging atau ayam atai ikan masak.
Masukkan semua rempah asyura dan lain-lain bahan di atas .
Masak hingga sebati
Masukkan manisan kelapa dan gula .
Masukkan santan dan garam
Masak dan kacau hingga pekat
Masa yang diperlukan untuk masak bubur asyura lebih kurang 7 jam
No comments:
Post a Comment