Sunday, June 08, 2008

Santai - Pesta Menangkap Ikan Argungu

Barangkali kita mungkin bosan membaca di setiap laman dengan cerita/article kenaikan harga minyak, apakata bersantai melihat lain daripada yang lain.

Pesta Menangkap ikan Argungu adalah pesta 4 hari di wilayah Kebbi, di barat-utara Nigeria
Ribuan penangkap ikan membawa alat tangkapan tradisional dan buyung berdiri tegak menunggu bunyi tembakan senapang menandakan bermulanya pertandingan.

Sungai Matan Fada yang sempit bergelodak dengan ribuan manusia dan mereka hanya mempunyai masa selama satu jam sahaja untuk meraih hadiah juara ikan terbesar. Hadiah juara ialah sebuah bas baru dan 1 juta Naira (USD 7500)

Sungai Matan Fada adalah kecil sahaja tetapi mempunyai ikan yang banyak kerana mereka datang kesini setahun sekali sahaja.

Sejarah
Pesta Menangkap ikan Argungu bermula pada tahun 1934 sebagai satu tanda perdamaian antara Kesultanan Sokota dan kerajaan Kebbi yang telah berperang beberapa lama sebelumnya.

Bilangan peserta sentiasa bertambah tahun demi tahun, sehingga mereka mengalami masaalah untuk mengambil tempat menangkap ikan. Tangkapan terbesar pernah diperolehi selepas satu jam adalah 75kg.

Pelbagai acara sampingan diadakan bagi memeriahkan lagi Pesta Menangkap Ikan Argungu

Peralatan
Hanya dua jenis alat tradisional dibenarkan. Iaitu satu pukat ( sauk ) yang menyerupai untuk menangkap udang gagau (baring). Dan satu buyung (calabash – Nigeria) yang digunakan untuk mengisi ikan dan juga dijadikan pelampung.

Biasanya pesta ini turut dihadiri sama oleh orang-orang kenamaan termasuk Presiden Obasanjo.
Acara Sampingan


Taukeh calabash

No comments: